FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
FSRP

Forumul Studenților Români de Pretutindeni va fi alcătuit din 6 comitete diferite. Fiecare comitet reprezintă un domeniu strategic pentru România și viitorul său, deci un domeniu de interes pentru generația noastră. Subiectul de dezbatere al fiecărui comitet va fi anunțat pe parcurs, dar până atunci, aici puteți găsi lista comitetelor și câteva subiecte care ar putea fi abordate în cadrul dezbaterilor.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Educație și Tineret

Educația este unul din factorii determinanți pentru bunăstarea oricărei persoane în societatea modernă. Tocmai din acest motiv, primul comitet din cadrul Forumului va încerca să găsească soluții la problemele sistemului educațional românesc: abandonul școlar, lipsa și stigmatizarea educației profesionale, programele învechite, supraaglomerarea școlară, infrastructura educațională, digitalizarea educației, etc.

FORUM
[Subiect de Dezbatere]
Combaterea abandonului școlar printre tinerii din România

Educația este un drept fundamental al individului, fără de care acesta nu își poate exercita complet celelalte drepturi și libertăți. Totuși, în România, peste 15% dintre tineri au abandonat școala înainte de a termina ciclul obligatoriu de învățământ. Această statistică plasează țara noastră pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar.

Deși Uniunea Europeană a impus scăderea ratei de abandon la 10% până în 2020, România a eșuat în aplicarea unor măsuri eficiente pentru a combate fenomenul. Acest aspect are efecte negative pe termen lung, nu doar asupra tinerilor care părăsesc școala (probleme de integrare socială, lipsa de opțiuni pe piața muncii, etc.), ci și asupra dezvoltării sociale şi creşterii economice.

Sursă [1], [2];

FORUM
[EDUCAȚIE ȘI TINERET]
Moderatori
FORUM
[EDUCAȚIE ȘI TINERET]
Teodor-Alexandru Fabian

Teodor-Alexander Fabian (22 ani) este student în ultimul an al universității din Viena în cadrul facultății de stiintele comunicarii. Teodor dorește să poată contribui la dezvoltarea societății. El cred cu tărie în valorile europene, în egalitate și valoarea educației atât la nivel individual, cât și social.

FORUM
[EDUCAȚIE ȘI TINERET]
Adina Zoican

Adina Zoican (20 ani) este unul dintre moderatorii comitetului de Educație și Tineret. Aceasta este studentă a Facultății de Științe Politice, specializarea cu predare în limba engleză, a Universității București. Ea este activistă civic, dorind să aducă mai aproape tinerii de comunități și comunitățile mai aproape de nevoile tinerilor. Ea consideră că diferența dintre un copil care a reușit și un copil care a încercat o face doar oportunitățile și stilul de educație care îi sunt oferite.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Sănătate

Domeniul sănătății este cel care, alături de educație, este mereu în prim-planul discuțiilor din spațiul public din România. Acestea sunt două domenii strategice pentru viitorul țării, dar care suferă foarte mult. O să discutăm despre probleme ale sistemului cum ar fi: integrarea absolvenților de studii medicale în sistemul Românesc, educația sanitară a populației, meritocratia în administrarea unităților medicale sau de cercetarea.

FORUM
[Subiect de Dezbatere]
Creșterea accesibilității serviciilor medicale în mediul rural din România

România are 45% din populație în mediul rural, limitată însă în accesul la servicii de sănătate pe seama infrastructurii, a resursei umane și a nivelului de educație sanitară. Chiar și în contextul unei rate crescute de absolvenți de facultăți cu profil medical, 212 localități rurale nu dispun de medic de familie, fapt ce pledează pentru crearea de facilități prin care tinerii să fie îndemnați către a acorda asistență medicală primară și specializată în zonele defavorizate.

Sursă [7], [8];

FORUM
[SĂNĂTATE]
Moderatori
FORUM
[SĂNĂTATE]
Răzvan Papacocea

Răzvan este student la UMFCD unde, de-a lungul anilor de voluntariat, a promovat sănătatea publică prin predare în licee a unor noțiuni de educație sanitară și a susținut prelegeri de educație psihologică și sexuală, contribuind alături de colegii săi la aducerea unor schimbări eficiente în sistemul sanitar, inclusiv la nivel național. Pe tot parcursul studiilor, acesta a fost implicat în Consiliul Facultății și Senatul UMFCD, activând de asemenea în cadrul FASMR în ultimii 3 ani. Motivul principal din spatele participării ca moderator în cadrul Forumului Studenților Români de Pretutindeni este dorința de a produce o schimbare în sistemul de sănătate din România./p>

FORUM
[SĂNĂTATE]
Maria Vișan

Maria este studentă în anul 5 la UMFCD și speră să devină un chirurg în domeniul cardiovascular, un doctor care va pune o cărămidă la un sistem de sănătate într-adevăr construit pentru starea de bine a oamenilor. Din anii de voluntariat a învățat două lucruri fundamentale: importanța educației și implicarea în comunitatea din care faci parte ca promotori ai dezvoltării.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Muncă și Economie

O populație activă înseamnă o economie care produce și care poate asigura cetățenilor un standard de viață ridicat și promisiunea unui viitor mai bun. Lipsa forței de muncă, sub sau supra calificarea, inegalitatea, lipsa de capital sau lipsa investițiilor sunt toate probleme cu care România se confruntă și care afectează viața de zi cu zi. Acestea sunt exemple de probleme cu care participanții se pot confrunta în cadrul Forumului.

FORUM
[Subiect de Dezbatere]
Convergența economiilor regionale: fiscalitate, salarizare și asistență socială

În ultimii ani, România a avut un ritm de creștere economică accelerat, cu cifre record după revenirea din criză și până la izbucnirea pandemiei Covid-19 (între 3% și 7% anual). Deși prognozele mizează pe continuarea acestui trend, creșterea a fost distribuită neuniform. Astfel, în timp ce PIB-ul (Produsul Intern Brut) pe cap de locuitor al regiunii București-Ilfov se plasează la 120% din media Uniunii Europene, vestul țării se poziționează la jumătatea acestei cifre, iar zone precum Oltenia, Câmpia Dunării și nordul Moldovei sunt printre cele mai sărace din Europa, cu sub 40% din medie.

Dinamica divergentă a economiilor regionale se va acutiza în viitor. Tinerii crescuți aici pleacă an de an spre marile centre urbane sau părăsesc România din cauza veniturilor scăzute și a calității precare a serviciilor publice. Se impune o regândire a modului în care autoritățile distribuie câștigurile convergenței cu Europa între români, mai ales în contextul transformărilor cauzate de noile tehnologii.

Sursă [4], [5];

FORUM
[MUNCĂ ȘI ECONOMIE]
Moderatori
FORUM
[MUNCĂ ȘI ECONOMIE]
Sorana Gheorghiade

Sorana a văzut până acum 23% din lume și își dorește să mărească acest procent cât mai repede. După ce și-a obținut licența în Filosofie, Politică și Economie la King’s College London anul trecut, a devenit Analyst Content Writer la o companie de e-commerce din Londra. Va continua să lucreze aici în timp ce este și studentă la masterat în Drept European la Universitatea Sorbona. În timpul facultății, Sorana s-a implicat cu drag în proiectele Ligii Studenților Români din Marea Britanie și a Parlamentului European al Tinerilor. Dacă nu își planifică o viitoare călătorie, o puteți găsi pe la terase.

FORUM
[MUNCĂ ȘI ECONOMIE]
Sebastian Șerban

Sebastian Șerban este unul din moderatorii comitetului de Muncă și Economie și viitor masterand în fiscalitate la Universitatea din Oxford. Și-a obținut licența la The London School of Economics, în timpul studenției conducând comunitatea de studenți români din Regatul Unit pe durata ieșirii din Uniunea Europeană. După absolvire, Sebastian a lucrat în consultanță fiscală și în Guvernul României.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Energie și Mediu

Schimbările climatice cauzate de consumul energie au ajuns în prim-plan în ultimele decenii. Activiști și politicieni încearcă să găsească soluții pentru stoparea efectelor încălzirii climatice. Dorim să găsim soluțiile prin care România poate să facă tranziția spre o economie circulară, să devină neutră din punct de vedere climatic și să găsească investițiile prin care economia românească să devină una verde.

FORUM
[Subiect de Dezbatere
Tranziția de la combustibili fosili la energia provenită din surse regenerabile

Atingerea țintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de neutralitate a acestora necesită o regândire și o sustenabilizare a sistemului energetic național, responsabil pentru aproximativ 66% dintre emisii. În cadrul procesului de tranziție spre o economie circulară trebuie reconsiderată situația unor mari poluatori: centralele pe cărbune.

Sursă [3];

FORUM
[ENERGIE ȘI MEDIU]
Moderatori
FORUM
[ENERGIE ȘI MEDIU]
Teodor Ioan Diaconu

Teodor este inginer energetician de profesie, fiind absolvent al Facultății de Electrotehnică & IT la Universitatea Tehnică din Munchen, unde s-a specializat în sisteme electroenergetice și surse de energie regenerabilă. După licență, master și câteva stagii de practică realizate în România și Elveția, a decis să revină în România, unde este doctorand în rețele hibride AC-DC de medie tensiune în cadrul Facultății de Energetică a Universității „Politehnica” din București. Pe lângă cunoștințele tehnice, Teodor este pasionat de istorie, politică, artă, fotografie, ciclism și călătorit.

FORUM
[ENERGIE ȘI MEDIU]
Mihai Marica

Mihai este licențiat în Dezvoltare Internațională la King’s College London. În 2020 a reprezentat tineretul român la European Sustainable Development Network din Berlin, contribuind la coroborarea actului manifest al tinerilor Europeni: A Young Green Deal. El a colaborat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al României la implementarea Agendei 2030 în România, unde a urmărit implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Totodată, Mihai este pasionat de sustenabilitate și încrezător în potențialul viitoarei generații de lideri români.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Dezvoltare și Investiții

Dezvoltarea și bunăstarea depind de modul în care banii publici sunt cheltuiți și de direcțiile pe care politicienii le stabilesc pentru viitor. Deși România s-a dezvoltat în ultimii ani, pentru viitorul ei trebuie să gândim soluții sustenabile pentru decalajul de dezvoltare urban – rural, dezvoltarea verde a zonelor urbane, investițiile prin fonduri europene, stimularea spiritului antreprenorial al tinerilor sau tranziția de la o economie industrială la una bazată pe servicii.

FORUM
[Subiect de Dezbatere]
Crearea unui cadru legal favorabil digitalizării administrației publice și a mediului de afaceri

Conform unui studiu realizat de ONU (Organizația Națiunilor Unite), în care se clasifică statele membre, bazat pe nivelul digitalizării, România ocupă locul 55, iar dezvoltarea unor infrastructuri prielnice trecerii în mediul online a cât mai multor activități birocratice este esențială pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei românești într-un context global. Pentru a face aceasta trecere, România are nevoie întâi de un cadru legislativ care să definească și să reglementeze concepte tehnologice de ultimă oră (blockchain, semnătura digitală, carte de identitate digitală cu ajutorul Apple/Google Wallet, etc.)

Sursă [6];

FORUM
[DEZVOLTARE ȘI INVESTIȚII]
Moderatori
FORUM
[DEZVOLTARE ȘI INVESTIȚII]
Radu Malaxa

Radu este absolvent University College London în Politică și Economie. A devenit pasionat de dezbateri încă din timpul liceului și de departe comunitatea este pentru el ceea ce l-a făcut să se întoarcă la nenumărate conferințe și concursuri. În timpul liber îi place să joace șah sau să creeze ocazional diverse obiecte din lemn, unele mai utile decât celelalte.

FORUM
[DEZVOLTARE ȘI INVESTIȚII]
Rareș Dinu

Rareș este student în anul 3 la Administrarea Afacerilor în limba engleză (FABIZ). De doi ani, este aproape de comunitatea de români din diaspora, fiind în strânsă legătură cu aceștia în a le oferi informații de repatriere, a le prezenta oportunitățile de investiții și finanțare din România prin proiectul RePatriot, proiect al Fundației Romanian Business Leaders. De asemenea, acesta este implicat în două startup-uri în domeniul tehnologiei. A fost tot timpul alături de tineri și de proiecte pentru aceștia, organizând numeroase evenimente de dezvoltare și formare, iar pentru o perioadă a participat și la concursuri de dezbateri academice.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Afaceri Externe

Politica internațională, deși de multe ori considerată de rang secund, este un domeniu ce poate să contribuie semnificativ la dezvoltarea României. Comitetul pentru Afaceri Externe este cel care va aborda subiecte cum ar fi aderarea României la Schengen, poziționarea vis-a-vis de curentele emergente de dreapta extremistă în Europa, o strategie pentru promovarea României prin populația din diaspora și întoarcerea studenților plecați la studii în afară.

FORUM
[Subiect de Dezbatere]
România în contextul tendințelor globale asimetrice: interacțiune și impact în sistemul internațional

Tinerii sunt principalii agenți și beneficiari ai schimbărilor. Tocmai de aceea, ei își asumă un rol important în evoluția sistemului internațional. Pivotarea strategică, pe mai multe nivele, a afacerilor externe ale României în contextul tendințelor globale poate îmbunătăți fluxul colaborării dintre tineri și organizațiile internaționale sau instituțiile cu activitate externă.

FORUM
[AFACERI EXTERNE]
Moderatori
FORUM
[AFACERI EXTERNE]
Radovici Mihai Cristopher Marian

RRadovici Mihai Christopher Marian, academic s-a concentrat pe sfera relațiilor internaționale, în afara publicării a zeci de lucrări, acesta urmând cursuri masterale concomitent în Londra și în Craiova, din toamnă continuând cu studiile doctorale. Profesional a participat la nivel internațional la NGO Capacity Building în Fuzhou, SUSI în Washington, NATO Conference în Londra, etc. cât și în țară, prin activitățile organizate de Aspen Institute, Duke of Edinburgh’s International Award, American Councils for Education, etc. Mai mult, acesta se implică activ, în dezvoltare comunitară, printre altele, dorind să lanseze oficial o inițiativă de antreprenoriat social regională, să publice un volum de poezie și să inițieze alte câteva proiecte naționale respectiv locale.

FORUM
[AFACERI EXTERNE]
Roxana Nicolae

Roxana Nicolae este Președintele Asociației Tineretul ONU din România și moderator al comitetului Afaceri Externe în cadrul Forumului Studenților Români de Pretutindeni. Ea are 23 de ani și este absolventă în Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, dar și Management în cadrul Academiei de Studii Economice din București. În prezent, urmează programul de masterat Security and Diplomacy la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Este interesată de diplomație și relații externe completând o serie de internship-uri la Ministerul Afacerilor Externe, la Parlamentul României și la Institutul Diplomatic Român.

FORUM
[Forumul Studenților Români de Pretutindeni]
Timeline

Dacă dorești să aflii când apar mai multe informații despre comitete verifică pagina de Cronologie.