Sesiunile de dezbatere pot fi moderate și nemoderate.
4.1 Sesiuni moderate
Sesiunea moderată reprezintă o dezbatere cu caracter formal, coordonată de către echipa de moderare. Inițierea sesiunii moderate este făcută de către echipa de moderare. Membrii de comitet sunt obligați să accepte inițierea unei sesiuni moderate.
Sesiunea moderată este alcătuită din următoarele componente:
1. Durata unei sesiuni
Moderatorii propun durata sesiunii moderate, iar dacă propunerea este respinsă, atunci cei care au votat împotrivă au dreptul să vină cu sugestii de durată justificate. Moderatorii ajustează propunerea inițială, ținând cont de aceste sugestii. A 2-a propunere a moderatorilor se acceptă fără a mai fi supusă la vot.
2. Lista vorbitorilor
Reprezintă lista tuturor membrilor din comitet, în ordine alfabetică. Este utilizată pentru cererea și atribuirea luărilor de cuvânt. Luările de cuvânt se vor desfășura în ordinea cronologică a solicitărilor. Moderatorii veghează respectarea ordinii. Lista vorbitorilor va fi realizată prin intermediul platformei online FSRP sau, excepțional, pe hârtie de către echipa de moderare în cazul în care platforma nu funcționează corespunzător.
3. Discursuri
Niciun membru de comitet nu se poate adresa comitetului fără să fi fost numit de către moderatori. Un discurs nu poate depăși limita de 5 minute. Moderatorii vor anunța vorbitorul cu 1 minut de secunde înainte de limita de timp și îl vor ruga să încheie cu 30 de secunde înainte. Pentru intervențiile mai scurte de 1 minut se vor folosi punctele de informare.
4. Puncte de informare
Membrii de comitet pot adresa puncte de informare:
Acestea se pot referi la:
- aspectele tehnice ale dezbaterii,
- nevoi personale ale membrilor de comitet.
Punctele de informare adresate moderatorilor sunt obligatoriu acceptate.
Acestea se pot referi la:
- întrebări cu privire la discursul anterior,
- obiecții și observații succinte aduse discursului.
Punctele de informare referitoare la conținutul discursului sunt adresate direct celui care a susținut discursul, doar la finalul discursului. Membrii își anunță intenția de a adresa un punct de informare prin ridicarea mâinii, iar membrul care a susținut discursul are dreptul să preia până la 3 puncte de informare de la membrii diferiți. Nu se poate prelua mai mult de un punct de informare de la același membru decât dacă, luând în considerare toate celelalte solicitări, nu se depășește numărul maxim de puncte de informare.
Un punct de informare nu va depăși 1 minut. Dacă acest lucru se întâmplă, membrul va fi rugat de echipa de moderare să încheie și să se înscrie pe lista dinamică a vorbitorilor pentru a-și continua ideile.
Membrul care a susținut discursul ascultă mai întâi toate punctele de informare preluate, iar apoi răspunde printr-un discurs ce nu poate depăși durata alocată discursului inițial. Niciun alt punct de informare nu poate fi adresat pe baza răspunsului. După răspuns, se revine la lista dinamică a vorbitorilor.
Există două tipuri de sesiuni moderate:
4.1.1 Sesiune moderată pentru Ordinea de Zi
Sesiunea introductivă, prin care comitetul stabilește Ordinea de Zi (OdZ), ce reprezintă documentul care structurează conținutul tematic al unei zile de dezbateri în subteme. Există o singură sesiune moderată pentru Ordinea de Zi într-o zi de dezbateri.
Etapele sesiunii pentru Ordinea de Zi:
- Echipa de moderare alocă un timp sesiunii.
- Membrii comitetului propun și dezbat subteme. Subtemele pot reprezenta aspecte particulare, întrebări relevante, chestiuni complementare ș.a.m.d. ale temei generale.
! Sesiunea pentru OdZ este singura sesiune în care și echipa de moderare are dreptul să se înscrie la cuvânt pentru a-și aduce contribuția la dezbatere.
- După terminarea sesiunii, echipa de moderare alcătuiește o propunere de OdZ, restrângând subtemele la un număr de 3-4, în mod ideal și în funcție de complexitatea fiecăreia.
- Membrii supun la vot propunerea. Dacă propunerea este respinsă, membrii au dreptul să justifice și să vină cu sugestii. Moderatorii ajustează propunerea inițială, iar a 2-a propunere se acceptă fără a mai fi supusă la vot.
- OdZ se publică pe platformă imediat ce este stabilită.
4.1.2 Sesiuni moderate pentru Subteme
Sesiunile moderate pentru subteme reprezintă forma implicită a dezbaterii. Sesiunile moderate poate fi întrerupte și intercalate atât cu sesiuni nemoderate, cât și cu pauze oficiale impuse de organizatori.
Deși pot exista mai multe sesiuni diferite de dezbatere pentru aceeași subtemă, subtemele pot fi dezbătute doar pe rând și nu interpus. Astfel, toate sesiunile de dezbatere pe aceeași subtemă vor fi grupate, iar, după terminarea acestora, vor începe sesiuni de dezbatere pe următoarea subtemă.
4.2 Sesiuni nemoderate
Grupul de lucru nemoderat presupune suspendarea dezbaterii formale, astfel încât membrii să poată discuta într-un mod informal. În cadrul sesiunii nemoderate, membrii se organizează și interacționează așa cum doresc, dar nu au dreptul să părăsească sala de dezbatere decât prin intermediul unui punct de informare adus echipei de moderare.
Există două tipuri de sesiune nemoderate:
4.2.1 Sesiuni nemoderate pentru Subteme
Sesiunile nemoderate pot fi inițiate atât de membrii, cât și de moderatori, însoțit de o propunere privind durata (până la 30 de minute). Propunerea de inițiere a sesiunii este supusă la vot în întregimea ei, o singură dată, fără a avea posibilitatea de a aduce modificări. Dacă este respinsă, se revine la sesiuni moderate.
Nu se pot iniția mai multe sesiuni nemoderate consecutiv, dar se poate aduce o prelungire.
4.2.2 Sesiunea preparatorie pentru AG
Sesiunea preparatorie pentru AG este sesiunea nemoderată care încheie și preia statutul implicit al sesiunilor pentru Subteme. Se inițiază ori de către moderatori, ori de către membrii, în funcție de dinamica din comitet. Nu poate fi inițiată mai devreme de jumătatea zilelor de dezbateri și nici mai târziu de începutul ultimei zilei de dezbateri.
Sesiunea preparatorie pentru AG poate fi întreruptă de propuneri pentru sesiuni moderate, în cazul în care există conflicte sau neînțelegeri la nivel de comitet cu privire la o anumită subtemă sau un element al Rezoluției. Aceste sesiuni moderate pot fi folosite ca un mecanism decizional, prin urmare se pot finaliza într-un vot asupra problematicii.
Sesiunea preparatorie pentru AG este alcătuită din două etape:
1. Stabilirea purtătorului de cuvânt
Purtătorul de cuvânt este membru de comitet care va fi ales să susțină Rezoluția în cadrul AG și să răspundă punctelor de informare ridicate de celelalte comitete. Acesta va fi ales prin votul deschis al întregului comitet, inclusiv al echipei de moderare, dacă aceasta dorește. Modalitatea de nominalizare a potențialilor purtători de cuvânt, precum și momentul alegerii vor fi stabilite de fiecare comitet, împreună cu echipa de moderare, ținând cont de nevoile și specificul fiecărui comitet. Această procedură se realizează în consultări ce constituie sesiuni nemoderate.
2. Redactarea Rezoluției
Modul de lucru al fiecărui comitet pentru Redactarea Rezoluției este stabilit de membrii acelui comitet, sub coordonarea echipei de moderare. De obicei, purtătorul de cuvânt devine membru coordonator al acestui proces, dar nu este obligatoriu.